WWF и Зелени Балкани обявиха уволнението на Мая Радева за политическо
WWF и Зелени Балкани обявиха уволнението на Мая Радева за политическо / DarikNews.bg, архив

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обявява срещу уволнението на Мая Радева от поста директор на Природен парк Българка. В писмо до медиите Катерина Раковска от WWF и Тома Белев от "Зелени Балкани" пишат:

"Това става седмица, след като Радева подаде сигнал в Агенцията по горите за финансови злоупотреби на заместника си Али Алиев. По време на тримесечния й болничен той ръководи природния парк. Алиев е лидер на ДПС в Севлиево и общински съветник. Има и фирма в сферата на дърводобива, което пък е нарушение на Закона за администрацията.

Като дипломиран специалист по опазване на природата, Мая Радева беше един от двамата създатели на природния парк, който опазва някои от най-хубавите гори и вододайни зони на Габрово и Трявна.

Заедно с Петър Петров от Габрово, Мая Радева работи няколко години за обявяването на защитената територия и направи много за туризма и природата на Стара планина.

Въпреки че Агенцията по горите, на чието подчинение са 11-те природни парка на страната, се отнася като мащеха с тях, Мая Радева успя да привлече много средства за развитието на Природен парк Българка. И вероятно средствата станаха прекалено много, за да я оставят да ги управлява в полза на природата. Природен парк Българка изпълнява четири европейски проекта за над 11 милиона лева. За сравнение, бюджетът, одобрен от Агенцията по горите за издръжка на дирекцията на парка за 2014 година, е 5000 лева.

Коалицията „За да остане природа в България“ се обявява отново за професионалното управление на защитените територии и срещу политическите уволнения и назначения".