Иванка Баева
Иванка Баева / Областен управител Габрово
Областният управител Иванка Баева и експерти "Регионално развитие" от Областната администрация участваха в семинар "Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие -  път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие".
 
По време на откриване на форума Баева сподели, че домашното насилие е сериозен проблем, който често пъти бива пренебрегван, заради това, че никой не би искал да говори за него, а и темата е достатъчно сериозна и болезнена за жертвите.
 
Още по-сериозен и притеснителен е фактът, че според статистиката за 2015 г. всяка четвърта българка е била жертва на някакъв вид насилие.
 
Областният управител приветства идеята за провеждане на подобен семинар, тъй като счита, че за този проблем трябва да се говори, да се споделя различен опит, за да разберат жертвите - деца, жени и мъже, че не са сами и могат да получат подкрепа.
 
Баева подчерта, че всички ние трябва да сме бдителни за хората около нас. Да се научим да разпознаваме симптомите, да бъдем инициативни и да подадем ръка на някой, който може да се окаже наш колега, приятел, близък.
 
"Крачката е малка, но е много трудно да се направи и аз осъзнавам това. Необходимо е не само да говорим, да разкриваме центрове за подкрепа, но е важно да се работи и на едно друго ниво, каквото е самоосъзнаването", допълни още областният управител в приветствието си и пожела успех на форума.
 
Инициативата е под патронажа на Мария Габриел, член на Европейския парламент.