Снимка:
Снимка: / pixabay.com
Кои са знаците за преживяно сексуално насилие от деца?
92705
Кои са знаците за преживяно сексуално насилие от деца?
  • Кои са знаците за преживяно сексуално насилие от деца?
Знак за преживяно сексуално насилие над деца са особености в поведението на малчугани, при които те си смучат пръстите на ръцете или започнат да употребяват думи, които не са подходящи за тяхната възраст. Затвореността също може да бъде породена от сексуално насилие, обясни пред Дарик клиничният психолог Десислава Иванова.

Децата у нас най-често са жертви на насилие в семейството

Тя добави, че децата рядко признават, че са били жертва на подобно насилие, но, ако това се случи, тогава задължително родителите трябва да заведат малчугана на лекар.

"Децата, които претърпяват насилие, стават по-тревожни. Могат да правят неща, които са характерни за по-малки деца. Избягват да говорят много с връстници. Ако евентуално техен близък им е посегнал, това може да се разбере от реакцията на детето, когато го види - отказва да отиде близо до него", каза Десислава Иванова.

Над 600 сигнали за деца в риск само за година на националната телефонна линия

Тя подчерта, че от особена важност е родителят активно да слуша детето си. "Родителите много рядко слушат активно. Това означава да не прехвърляме на детето нашите емоции и очаквания, а да вникнем в това какви са неговите искания и чувства. Не ние да си мислим, че детето иска нещо, а всъщност реално да го искаме ние", категоричен е клиничният психолог.

Педофили дебнат деца в сайт за запознанства

Според нея децата започват да споделят повече, когато разберат, че родителите им наистина ги слушат.