Над 600 сигнали за деца в риск само за година на националната телефонна линия
Над 600 сигнали за деца в риск само за година на националната телефонна линия / БГНЕС, архив

През 2015 г. на националната телефонна линия за деца 116 111 са получени 649 сигнали за деца в риск, като 14% от тях касаят сексуално насилие над малолетни и непълнолетни. Това каза в Разград Златка Йорданова, директор на Центъра за застъпничество и подкрепа "Зона заКрила" към Институт по социални дейности и практики (ИСДП).

Тя подчерта, че приетите през миналата година сигнали са с близо 200 повече спрямо предходната.

"Осъдено детство": Да бъдеш принуден да продаваш любов, за да оцелееш

Йорданова и адвокат Диляна Гитева, консултант към Министерството на правосъдието,  са в Разград за участие в семинар на тема "Интегриран подход за справедливо правосъдие". Срещата е част от национална програма, която има за цел да синхронизира действията на институциите в отговор на европейска директива за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.

Целта е грижата да се концентрира към пострадалите, за осигуряване на нужната специализирана помощ - психологическа, правна, социална и медицинска, коментира Йорданова. Тя посочи, че практиката за изслушване на деца в специализирани помещения трябва да се въведе в цялата страна, защото по думите й тези практики се оказват позитивни с добър ефект върху жертвите на престъпления.

Дете в ТВУ, защото е изяло откраднат сладолед

Йорданова отбеляза, че за 10-годишният период на съществуване на практиката "синя стая" в София, Шумен, Монтана, Стара Загора и Видин са изслушвани 204 деца, като 40 от тях са по граждански дела, а 164 - по наказателни. Днес действащите специализирани помещения в страната са 15, но те все още не се използват достатъчно от професионалистите и остават "непознати" за семействата, добави тя.

Институтът по социални дейности и практики предприема в цялата страна обучения на над 900 експерти. В семинара в Разград участват полицаи, съдии, лекари, психолози, прокурори, социални работници, които ще бъдат обучени как да работят с деца, преживели насилие и възрастни, уязвими жертви.