Педофили дебнат деца в сайт за запознанства

Сайт с разголени и провокативни снимки на малолетни деца е достъпен за всеки интернет потребител, който пожелае да ги види, съобщава NOVA, като се позовава на сигнал от свой зрител. Оказа се, че част от тях са български момичета, които са били принуждавани от педофили да им пращат голи снимки, а те са ги публикували в портала за запознанства.

Детски порнографски снимки се разпространяват свободно в сайт за запознанства. В онлайн чат платформата телевизионният екип открива 3 профила с предизвикателни снимки на млади момичета, които са вписани в сайта на възраст от 10 до 13 години.

Два от трите профила са на реални български момичета на по 12-13 години. Третият не е откриват по име в българското пространство на социалните мрежи. Оказва се, че в българската чат платформа е фалшив - с крадени снимки на момиче, което не е от България. Открит е в руски сайтове, става ясно при проверката. От медията подават сигнал до ГДБОП със събраната информация по сигнал на зрител.

"Впоследствие схемата е за извеждане на детето в чат платформа - Skype, Facebook Messenger или някакъв друг вид комуникатор. Детето след проведен разговор се принуждава да се разсъблича и да извършва сексуални действия пред камера. След това тези изображения, тези клипове се използват, за да бъде изнудвано", коментира Явор Колев, началник сектор "Компютърни престъпления" към ГДБОП.

"Сигналът е съвсем от скоро, работи се много активно по него, но има съответните процедури, които трябва да се спазят законово", допълни той.Веднага след подаването на сигнала, профилите на децата са закрити. Сайтът обаче продължава да функционира нормално. А медийната проверка намира подобни детски снимки.

След разговор със създателя на сайта снимките с нецензурно съдържание са скрити, а на тяхно място се появи надпис, че чакат одобрение. Статистиката сочи, че с навлизането на новите технологии, престъпленията с порнографски снимки на деца нарастват. Само от началото на тази година в ГДБОП работят по 59 сигнала за сексуално насилие и злоупотреби.

В България има над 200 сайта за запознанства. Те са удобна среда за намиране на нови жертви за педофилите, а контролирането е трудно.

За разпространение на материали със сексуално насилие над деца наказанието е от 2 до 6 години затвор.

Източник: Nova.bg