В Трявна ще се проведе 41-та международна среща на сдружение „Дузлаж“
В Трявна ще се проведе 41-та международна среща на сдружение „Дузлаж“ / Община Трявна

В периода 12-15 май в Трявна ще се проведе 41-та международна среща на сдружение „Дузлаж".

През 2016 г. се навършват 25 години от създаването на сдружението, а община Трявна ще домакинства Генералната среща, по време на която ще се работи по три основни модула:

- Генерална среща на представителите на всички градове
- Образователна среща 
- Младежка среща

Поради изтичане на втория мандат на ръководството, по време на Генералната среща ще се проведе избор на Президент и трима Вицепрезиденти на сдружението.
Ще бъде приет нов член на сдружението - гр. Ровин от Република Хърватия, която стана пълноправен член на ЕС, с това градовете, членуващи в сдружението, ще станат 28.
Официалното откриване на срещата ще бъде на 13 май от 9,30 ч. в зала „Трявна" на хотел „Калина палас", гр. Трявна.

От 16,00 до 18,00 часа в същата зала ще се проведе конференция на тема „Устойчивост на инвестициите в туризма чрез европейски средства", организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Конференцията е част от програмата на 41-та Генерална среща на сдружение „Дузлаж" и ще бъде отворена за представителите на туристическия бранш от областта, Областния информационен център и местните информационни туристически бюра.

Участниците в конференцията ще получат информация за възможностите за европейско финансиране, насочени към устойчиви инвестиции в туризма, ще се запознаят с възможностите за Община Трявна и други европейски общини да станат членове на Европейската мрежа на регионите за устойчиво и конкурентно развитие на туризма, ще могат да зададат своите въпроси по темата на евродепутата Андрей Новаков, Кристина Нунес - представител на Европейската мрежа на регионите за устойчиво и конкурентно развитие на туризма, представителите на Европейската комисия - Карло Коразза, Виктория Петрова и Нивелин Ноев, представител на кабинета на министъра на туризма на РБ, заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев и председателя на БХРА Благой Рагин.

Като официални гости на 41-та Генерална среща на сдружение „Дузлаж" са поканени вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов, секретарят на НСОРБ Гинка Чавдарова, областният управител на област Габрово Николай Сираков, Таня Христова - член на Комитета на регионите и кмет на Габрово, евродепутатът Андрей Новаков, кметът на община Севлиево Иван Иванов и кметът на община Дряново Мирослав Семов.

На 13 май от 18,15 ч. представителите на сдружението ще присъстват на откриването на „Национален събор на майсторите на народни инструменти", организиран от музикална компания „Родолюбие" - Габрово със съдействието на община Трявна.

В 18,30 ч. на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871" ще започне концерт на фолклорен ансамбъл „Тракия", а в 21,30 ч. на площад „Капитан дядо Никола" ще се проведе демонстрация на Нестинарски танц, след което ще бъде излъчен спектакълът „Звук и светлина". Събитията са част от програмата на международния форум и се провеждат със съдействието на община Трявна.

"Дузлаж" е сдружение на побратимени градове, в което членува по един град от държавите - членки на Европейския съюз.Сдружението има специални изисквания и едно от тях е населението, което трябва да бъде от 5 до 50 000 души. Задължително е новоприсъединилите се градове да имат много добра образователна система, културно- историческо наследство и забележителности.