В събота очакваме първия сняг
В събота очакваме първия сняг / DarikNews.bg

„В западната част на страната се спуска студен въздух. Ето защо в София беше измерена температура от 3 градуса". Това заяви в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизиядиректорът на НИМХ при БАН д-р Георги Корчев.

„Утре облачността ще се разкъса, валежите временно ще спрат, в събота валежната обстановка ще се активизира и ние прогнозираме, че ще вали сняг предимно в Рило-Родопския масив. В Североизточна България ще има валежи от дъжд и сняг", каза още доц. Корчев. В Кърджали на отделни места валежите ще достигнат от 60 литра на квадратен метър. 
„1972 година прилича на годината, която в момента започва, с интензивни валежи", обясни специалистът.

Последните 15 години бяха най-топлите 15 години от началото на метеорологичните измервания в света. Екстремни метеорологични явления е имало и ще продължава да има, но честота на тези екстремни явления се увеличава", коментира доц. Корчев.


„Това, което в момента се забелязва е, че общата ледена покривка в Северния ледовит океан намалява. Това е следствие от промените на климата", добави той. Доц. Корчев съобщи, че във вторник институтът ще е готов с месечната си метеорологична прогноза.

Източник: NovaNews.bg