В Сенник искат повече съдове за смет
В Сенник искат повече съдове за смет / netinfo
От скоро жителите на севлиевското село Сенник мачкат пластмасовите бутилки и поставят капачките им преди да ги изхвърлят в качетата си. По този начин те заемат по-малко място в съдовете за смет, които се изхвърлят нередовно. Към нововъведението сенничани прибегнали, след като качетата им не били изхвърляни два месеца.

Наред с това, от близо три месеца кметът на селото Цветан Цонев е разпоредил официално да не се изхвърлят отпадъци на селското сметище, заради предстоящото му закриване до 2009 г. Засега там е разрешено изхвърлянето само на строителни отпадъци, с които теренът може да се подравни по-лесно, когато започне зариването му.

„Ако от Общината ни дадат средства ние сами можем да загробим сметището, но за съжаление за сега в бюджета няма предвидени средства“, казва Цонев. Според него за зариването на 20 дка сметище ще са необходими около 5000 лева.

Той е на мнение, че дори сметището да бъде закрито, хората ще изхвърлят отпадъците си където намерят за добре. Цветан Цонев смята, че ако качетата се изхвърлят редовно в селото няма да има нерегламентирани сметища. Другото нещо, което ще спомогне за чистотата, е увеличаване броя на съдовете за смет.

В момента качетата са 350 на брой, но са недостатъчни за 650-те къщи. За да разреши проблема кметът на Сенник е дал заявка за още 150 нови качета, но в селото са били доставени само 40.