/ Тодорка Мирчева

В село Тодорчета, част от състава на бившата Топлешка община, се проведе събитие посветено на годишнина от Руско-турската освободителна война, на воеводите от Априлското възстание през 1876, на всички балканджии, взели участие в Българското опълчение, на дедите, допринесли за раждането на българското читалище, просвета и култура.

141 години от Освобождението на Габрово

В една пресъздадена обстановка от Национално дружество „Традиция“ - Трявна, подкрепени от колегите им от Плевен, Ловеч, Априлци, Троян, Севлиево , от децата и ръководителите от читалищата „Отец Паисий 1933 г.кв. Хаджицонев мост „Балканска звезда 1896 г.“ кв. "Недвци" и „Искра 1954“ кв. Лютаци, всички присъстващи се докоснаха до събития и чувства от отминали времена, в разговори и срещи научиха повече за историята ни.

С почетен караул на гроба на подвойводата Тотьо Иванов Хаджидосев беше отслужена панихида от отец Христо Червенски, в памет на всички онези, допринесли днес да дишаме свободно въздуха на българската земя. Боровата гора и местността около реките Борущица и Пъничарка беше изпълнена с родолюбиви българи, които знаят своя род и Родина и предават това на младото поколение.