В памет на загиналите през Балканските войни
В памет на загиналите през Балканските войни / Община Габрово

Паметна плоча на загиналите през двете Балкански и Първа световна война бе открита на 8 ноември, Архангеловден, в село Трънито. Имената на над 30 герои, загинали за обединението на България са изписани върху мрамора. На освещаването присъстваха Секратарят на Община Габрово Полина Тихова, кметският наместник Никола Корназов, заместник-областният управител Неделчо Търкаланов, близки на загиналите и гости на селото. Паметната плоча е издигната с дарения на инж.Стефан Деевски, Руси Русев и сем. Скакалови.

В памет на загиналите през Балканските войни
netinfo

Тържествен водосвет от архиерейския наместник отец Руслан бе отслужен и на паметника на загиналите във войните 1912-1918г. на село Чарково. Паметната плоча е издигната с инициативата на Стефан Георгиев  с помощта на Янко Иванджиков, кметският наместник Дияна Колева и жители на селото. От 2008-ма година не е прекъсвана традицията да се почита паметта на загиналите във войните.

В памет на загиналите през Балканските войни
netinfo

„За всеки шестима българи, освободени през Първата балканска война, е дал живота си един български войник. Ние трябва да помним това и да почитаме тяхното дело!", каза в обръщението си Секратарят на Община Габрово Полина Тихова. След водосвета, спомени за участвалите във войните, както и за героичното завземане на „непревзимаемата" за тогавашните времена Одринска крепост разказаха близки на загиналите.