В област Габрово стартира кампания за поставяне на силанти
В област Габрово стартира кампания за поставяне на силанти / Dariknews.bg, архив

В област Габрово стартира кампания за поставяне на силанти, част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. Манипулацията представлява запечатване на първите постоянни дъвкателни зъби със силант, (фото или химиополимерен препарат с високо съдържание на флуор). Това не позволява задържането на храна и съответно намалява риска от развитие на кариес на обработените зъби с до 60%.

Кариесът при постоянни зъби започва при първите постоянни молари, които пробиват на 6 години. Те пробиват с дъвкателна повърхност, набраздена от много разклонения, ямки, фисури и бразди, които представляват място за задържане на зъбна плака - основен комплексен фактор за развитие на кариес. Степента на минерализация на емайла в тази възраст не е завършена.

Кариозният процес се развива изключително бързо и само за няколко години, ако не се вземат мерки, тези зъби силно се разрушават, а нерядко се загубват.

Процедурата по поставянето на силанти е кратка - около 30 мин. и безболезнена. Извършва се само при изявено желание от страна на родителите и подписано информирано съгласие за манипулацията.

Това предполага посещението на децата в зъболекарските кабинети да се осъществява в присъствието на родител. Профилактичното покритие осигурява 100% здраве на фисурата и може да престои над 4 години, като осигурява пълноценно съзъбие.

Силанизирането, в рамките на кампанията, която ще продължи до 20.XI.2016 г. е безплатно. Финансирането е осигурено от Министерството на здравеопазването.

Поставянето на силантите може да се извърши при определени стоматолози, специално обучени и включени в Националната програма.