4 жалби и над 1000 запитвания в РЗОК Габрово
4 жалби и над 1000 запитвания в РЗОК Габрово / Дарик - Габрово
РЗОК-Габрово продължава издаването на Уникален код за достъп на здравноосигурените лица (УКД), напълно безплатно.

Най-общо този код дава възможност да контролираме как се харчат парите от нашите здравноосигурителни вноски.


УКД ни позволява да проверим здравното си досие. При всяко установено несъответствие между написаното в досието и реално получената от нас медицинска помощ следва да сигнализираме в РЗОК или НЗОК. Ако желаем да бъдем известени за всяко настъпило медицинско или дентално събитие (преглед, лечение в болница или при зъболекар), включително и за децата ни до 18 години или за лицата, на които сме настойници, ще бъдем информирани чрез посочен от нас имейл. Достъпът до здравното досие можем да осъществим и чрез личен електронен подпис. 

За да влезем в здравното си досие през портала на НЗОК, трябва да  направим  тези стъпки:  www.nhif.bg - „Преглед на пациентско досие“ - „Вход с уникален код за достъп“ или „Вход с цифров сертификат“ (личен електронен подпис) – попълва се УКД и ЕГН, ЛНЧ или служебен номер от НАП - в малкия прозорец  попълваме контролните думи.  След тях вече можем  да разгледаме здравното си досие. В меню „Пациентска информация“ са описани всички медицински и дентални дейности, отчетени и заплатени за нас от НЗОК. Вдясно в прозореца можете да въведете ЕГН на детето, на което сме избрали личен лекар, за да прегледаме дейностите, отчетени и заплатени от НЗОК за него.

Сигнали за нередности можем да подадем на и-мейл адреси: gabrovo@nhif.bg,  nzok@nhif.bg,  или писмено в РЗОК: 5300 Габрово, ул.„Отец Паисий” № 25, или в НЗОК: 1407 София, ул. „Кричим“ №1

Всеки от нас, който посети РЗОК Габрово, или нейните общински офиси в градовете - Севлиево, Дряново и Трявна, по какъвто и да е повод,има възможност да получи  своя УКД в рамките на пет минути след предоставяне на документ за самоличност.