Тунел под Шипка ще има, документите слагат край на спекулациите
Тунел под Шипка ще има, документите слагат край на спекулациите / netinfo

Тунел под Шипка ще има, документите слагат край на спекулациите. Представители на институциите, пряко ангажирани с реализацията на проекта дадоха съвместна пресконференция, за да покажат решимостта тази инициатива да се случи. Николай Сираков, областен управител, Таня Христова, кмет на община Габрово и Цветомир Михов, народен представител от управляващото мнозинство, бяха категорични, че новата оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020 г." слага край на съмненията за тунела.

"Всички признаха, че на Южна България са дадени по-големи възможности за развитие през предходния програмен период", коментира Цветомир Михов.

В сряда на заседание на комисията по "Траспорт, информационни технологии и съобщения" в парламента е разгледан отчета на оперативната програма от първия програмен период. За габровски регион е важно, че има сключен договор с изпълнител за завършване на околовръстния път на Габрово, който трябва да стане до средата на 2015 г. Леко забавяне се очаква, заради процедурите по отчуждаване на имоти. Въпреки това и в момента се работи.

"Редно е всички спекулации по темата да приключат", каза Михов, след като припомни тези факти. По думите му те не подлежат на съмнение, тъй като всеки може да ги провери.

Вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски ще направят лично инспекция на околовръстния път до няколко дни, стана ясно от думите на народния представител.

За да отхвърлят спекулациите, свързани с тунела под Шипка Цветомир Михов, Таня Христова и Николай Сираков представиха какво включва новата оперативна програма, с пари от която ще се строят пътища до 2020 г.

Тунелът под Шипка присъства като "Фаза ІІ от проект "Обход на гр. Габрово с тунел под връх Шипка", V етап. Проектът включва изграждане на пет тунела. Тунелът под Шипка е с дължина 3,22 км. и още четири тунела с дължини - 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Проектът е с индикативна стойност 100 млн. лв.

"Автомагистрала "Хемус" е не по-малко важна за нас от тунела", категоричен е Цветомир Михов.

Той отхвърли твърденията, че тунелът ще се строи, ако останат пари от магистрала "Струма" и насочи вниманието към заложеното в оперативната програма, където има записана конкретна сума за реализацията на съоръжението под Шипка.

Николай Сираков и Таня Христова припомниха, че реализацията на околовръстния път е започнала преди решението да се строи с европейски пари. Томислав Дончев е успял да убеди тогава министър Плевнелиев за важността на обекта.

"Най-важното, което трябва да правим е да настояваме и да изискваме от всички структури максимално бързо да се изгради тунела. Ако не вярваме и не настояваме, то вината ще си е изцяло наша", каза Таня Христова.

Според нея, ако мнозинството в предходния парламент е искало нещата да се случат е можело да инвестира пари от Инвестиционен фонд.

"Всичко е въпрос на приоритет, откровеност и честност спрямо гражданите. Въпрос на гледна точка в какво да се инвестира - там където парите ще потъват или там където е необходимо. Ако има добра политическа среда през 2016 година вече трябва да се копае", заяви Таня Христова.

"Нека вярваме на документи и факти, а не на слухове", призова Сираков.