Министър Николай Нанков
Министър Николай Нанков / netinfo

Техническият проект за доизграждането на яз. „Нейковци“ край Трявна е приет от Технически експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството в началото на този месец. Това съобщи министър Николай Нанков. Той напомни, че строителството на язовира, пречиствателна станция за питейни води към него и прилежащата инфраструктура бяха включени в Заемно споразумение със Световна банка за „Проект за развитие на общинската инфраструктура”, но поради липса на средства дейностите отпаднаха от него през 2014 г.

Проектирането на язовир „Нейковци“ трябва да завърши до юни 2015 г.

И към момента не е осигурен друг финансов източник за тяхната реализация, но се търсят възможности.

Направиха демонстрация как работи яз. „Нейковци“ в реални условия


При осигуряване на бъдещо финансиране възложителят ще разполага с необходимата техническа документация за издаване на разрешение за строеж и за изготвяне на тръжни документи за провеждане на обществена поръчка за избор на строител, коментира министърът.

За язовир „Нейковци“ пари няма

Той каза още, че трябва да се осигури финансиране не само за яз. „Нейковци“, но и още няколко други ключови хидротехнически съоръжения в страната заради проявяващите се продължителни засушавания, безводие и недостиг на питейни вода. Николай Нанков напомни, че по „Проект за развитие на общинската инфраструктура” в момента се изграждат язовирите „Пловдивци“ и „Луда Яна“ и се рехабилитира яз. „Студена“.

Над 11 млн. евро дават за язовир „Нейковци“

Гагаузов подписва парите за язовир"Нейковци"