Тази събота се открива турнирът по вдигане на тежести
Тази събота се открива турнирът по вдигане на тежести / Община Габрово

На 9 ноември, събота, в зала „Орловец“ ще се проведе турнирът по вдигане на тежести в памет на габровския спортист Михаил Петров.

Състезанието ще започне с представяне от 13.30 часа на кадети до седемнадесет години, а в 15.00 часа ще бъде официалното откриване на спортната проява. Изявата на юношите до двадесет години може да проследите от 15.30 часа, а по-късно в 18.00 ще се състои награждаването на спортистите. Турнирът се организира с подкрепата на Община Габрово.

Михаил Петров бе заслужил майстор на спорта, трикратен световен шампион от световните първенства по вдигане на тежести за мъже в Сьодертале, Швеция през 1985 г., в София през 1986 г. и в Острава, Чехословакия през 1987 г., където отбеляза нов световен рекорд. Два пъти печели сребърен медал от европейските първенства по вдигане на тежести за мъже в Катовице, Полша през 1984 г. и Карлмарксщад, Германия - 1986 г., а в 1987 г. стана европейски шампион от първенството за мъже в Ремс, Франция. Габровският спортист бе носител на световната купа от гала турнира в Сеул, Южна Корея - 1987 г., където постави два нови световни рекорда  в изхвърлянето – 158 кг. и в двубоя – от 355 кг. Обявен от Международната федерация по вдигане на тежести за най-добър щангист на планетата за 1987 година. Като национален състезател по вдигане на тежести за юноши и мъже е многократен републикански шампион и рекордьор. Първият му треньор е бил Стефан Колев, но най-голямо развитие получи при личния си треньор Благой Зилямов и в националния отбор при Иван Абаджиев и Нораир Нурикян. Михаил Петров бе състезател към ДФС “Янтра” и ЦСКА.