24 май, слово на кмета на Габрово Таня Христова
24 май, слово на кмета на Габрово Таня Христова / Община Габрово
Слово на кмета на Община Габрово кмета на Габрово Таня Христова по случай 24 май!

„Уважаеми дами и господа, учители, ученици и всички съвременни пазители на словото и нашата култура,

Честит празник на българската просвета и на славянската писменост!

Честит 24 май!

Този ден има специално място в сърцата на всички нас, защото не ни дели по възраст, пол, професии, умения, местоживеене. Точно обратното – събира всички българи заедно. Събира ни, независимо къде по света се намираме и колко голяма е нашата общност. Дали тя пълни площад като този, или класна стая в някое българско училище в чужбина.

За този ден могат да говорят всички – малчуганите в детските градини, учениците, техните родители, бабите и дядовците и дори техните родители. И винаги историята е една – училището, усмивките, венците с божури, лекия сутрешен хлад и белите ризи, портретите на Кирил и Методий, лентите „Отличник“, химнът „Върви народе възродени“.

Сигурна съм, че денят изглежда точно така във всички кътчета в България и във всички онези малки български училища в чужбина, където има часове само в събота.

Кметът Таня Христова: Честит празник на българската просвета и култура

Точно в това е силата на този празник! Той рядко е по-различен от който и да е друг 24 май. Не търпи трансформации, авангардност, в него няма преходни моди, няма политика. Ден, който пазим ревниво, в който задължително ще се поздравим с „Честит празник“. Неизменност, която наричаме традиция.

Истински вярвам, че този площад винаги ще бъде пълен. Ще се рецитира Вазов, Стоян Михайловски, защо не и някой, който все още не е роден. Божурите ще цъфтят, ще използваме думи като чедо, мъдър, либе, дар, благо, писменост, азбука  и ще ги разбираме.

Тогава ще знаем, че всеки е изпълнил своето дело. Че всички, които пишат, творят, работят в училищата, библиотеките, университетите, галериите, архивите, книгоиздаването и читалищата не са допуснали нито за миг мисълта, че тяхната работа не е достатъчно важна. Че са подкрепяни в мисията си и са ни съхранили като народ.

Благодаря ви, че ви има, че сте до нас - пазите, предавате и бдите над нашите букви и написаното с тях. Знам, че следващата година отново ще сте тук и ще държите в ръце пламъчето и душата на българите.

Честит празник!"