Таня Христова, кмет на Габрово
Таня Христова, кмет на Габрово / ПП ГЕРБ

Скъпи ученици,

Уважаеми преподаватели, творци, представители на образователните и културни среди,

Уважаеми габровци,

24 май е неизличима дата в съзнанието на всеки един от нас. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е винаги жив в сърцата и душите ни. Няма българин тук или по света, който да не трепва при първите тактове на „Върви народе възродени“. Ние благоговеем пред празника, защото той показва кои сме пред света, какво сме постигнали, можем и знаем.

Показва, че сме един от малкото народи, които имаме специален ден, за да ознаменуваме българското си име и език, славянска духовност, християнска принадлежност, просветителска отдаденост на знанието, възвишена почтителност към културата, творчеството и изкуствата.

Днешният празник показва смелостта и умението на предците ни да съхранят българската ни идентичност. Той е символ на неуморния труд на учителите да ни предадат познание и да ни превърнат в образовани личности, които не се страхуват да поемат по своя път. Той отразява тържеството на знанието и вярата, че ще пребъдем във времето. Той е надеждата, че децата ни ще направят света по-добър и по-справедлив, защото ще са по-знаещи и по-можещи от нас.

На 24 май сме благодарни на всички, които са ни научили как да бъдем хора, предават ни мъдрост и вдъхновение, правят живота ни по-смислен и изпълнен с красота, създават българската наука и се грижат да има просвета и образование. На 24 май сме благодарни на светите братя Кирил и Методий, които са ни дали слово и писменост, защото в началото беше словото!

Честит празник!

Таня Христова

Кмет на община Габрово