Мирослав Семов
Мирослав Семов / Община Дряново

Обръщение на инж. Мирослав Семов, Кмет на Община Дряново, по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост:

Уважаеми дейци на българската просвета и култура, библиотекари,

Учители, преподаватели, ученици,

Скъпи деца,

Уважаеми съграждани,

За мен е чест да изкажа искрените си поздравления по повод най- светлия и обединяващ всички българи празник- 24 май.

 Ден на българската просвета,  култура и на славянската писменост. 24 май носи особен ореол. Неслучайно в нашето съзнание той е заел мястото на най-истинския и най-български ден. Затова всяка година го отбелязваме с много вълнение, с вяра и от сърце. От столетия българският народ отдава заслужена почит на Светите братя Кирил и Методий. Тяхното уникално в исторически и духовен смисъл дело, е дало устойчивост на българската държава и ни е съхранило като нация в трудни времена. То отразява в най-пълна степен стремежа на народа ни към духовно израстване.

Уважаеми учители, възпитатели и педагози,

Приемете сърдечната ми благодарност за волята и упоритостта, с които градите народността и възпитавате нашите деца, продължавайки делото на Светите братя. Поклон пред сърцатостта, с която работите, превръщайки учителската професия в съкровена кауза!

Уважаеми културни и читалищни дейци, библиотекари и самодейци,

Изказвам уважение и почит към енергията, и любовта,  които влагате в работата си,  за приноса Ви към опазване на културната памет на Община Дряново. Продължавайте да съхранявате българския национален дух, традициите и ги предавайте на идните поколения!

Скъпи ученици,

Бъдете отговорни към своето образование. Знайте, че училището е онзи нестихващ извор на знания, който ще Ви даде основите и ще ви подготви за нелекия, но интересен житейски път, който предстои да извървите. Почитайте делото на Светите братя, защото именно то ще Ви научи да цените истинските неща в живота, да не спирате да вярвате в собствените си сили и да постигате мечтите си. Бъдете българи и дряновци до края на живота си!

А на Вашите родители ще кажа, че най- хубавото, което можем да направим за децата си, е да им предадем любовта към четенето и буквите!Към Родината и красивия ни балкански край.

Уважаеми съграждани,

Нашата държава е най- старата в Европа. Нашият език е непроменен от създаването му, независимо от робствата. Ние сме дали азбуката, на която пишат и говорят над 300 милиона души по света- Кирилицата. Вярвам, че народ, който празнува книжовността и знанието, има силата да се справи с най- трудните изпитания на живота и да продължи пътя си напред!
Бъдете истински българи и пример за непресъхващо родолюбие!         

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

инж. Мирослав Семов

Кмет на Община Дряново