Създават четири детски полицейски управления в Габровска област
Създават четири детски полицейски управления в Габровска област / снимка: Пресцентър ОДМВР - Габрово

Предстоящите дейности по създаването на детски полицейски управления в региона, начините за тяхното структуриране и функциониране, бяха обсъдени на работна среща, проведена в сградата на Областната дирекция на МВР-Габрово.

В дискусията участваха представители на Регионалния инспекторат по образование, на Регионалната здравна инспекция, директори на училища, преподаватели, полицейски служители и др.

Основните принципи, целите и задачите, заложени в програма „Детско полицейско управление", която ще се реализира в цялата страна, бяха представени от инсп. Ваня Славчева, служител в отдел „Охранителна полиция" на Главна дирекция „Национална полиция"-МВР.

През следващата учебна година към четири училища, по едно във всяка община, ще бъдат сформирани детски полицейски управления, всяко с численост 20-25 деца от трети клас. В продължение на две години, малките доброволци ще бъдат обучавани в няколко модула: запознаване с дейността на полицейските служби, оказване на първа долекарска помощ /при ухапвания, измръзване, фрактури, изгаряне/, детска полицейска лична защита, безопасност на движението, действия при кризисни ситуации, бедствия и пожари, а в модула „Здраве, етика и право" са заложени теми, свързани с християнските празници, с вредата от употребата на цигари, алкохол и наркотици, и др.

В обучението на децата ще се включат служители от „Охранителна полиция", „Криминална полиция", пътни полицаи, пожарникари, доброволци от БМЧК, представители на РЗИ, на Българската православна църква, психолози от МВР.

Предстои сформиране на групите и откриване на детските полицейски управления в средата на май т.г., а обучението ще започне през октомври 2016 г.