Стартират проверките на Занаятчийската камара
Стартират проверките на Занаятчийската камара / netinfo

 

 

Проверките за нерегистрирани занятчии започват, информира председателят на Регионалната занаятчийска камара инж. Румен Маринов. След няколкоседмично обсъждане с отговорните институции е сформиран екип от представители на занаятчиите, Местни данъци и такси и Областна управа.  Ще бъдат проверявани всички собственици, организирали предприятия за производство на изделия или предоставяне на услуги по занаятчийски начин, които не са се регистрирали в Регионалната занаятчийска камара, каквото е изискването по Закона за занаятите.

 

На първия етап на нерегистрираните занаятчии няма да бъдат налагани глоби, ще се съставят единствено констативни протоколи и предписания. Резултатите ще бъдат изпратени на Върховна Административна прокуратура – София, чието е и указанието за проверките. След крайния срок обаче инспекциите ще продължат, предупреди инж. Маринов. Възможно е след изтичане на гратисния период, на неизрядните фирми да бъдат налагани глоби.

 

Според инструкциите на ВАП в габровски регион особено внимание ще се обръща на дейността в групата на занаятите в областта на строителството, реставрацията и довършителните работи, електротехниката и металообработването, производството на храни и напитки, здравните и хигиенни услуги, мебелното производство, изработването и монтажа на врати и прозорци, обущарство и кожарство и др.