Според анализа на риска габровци нямат повод за притеснения
Според анализа на риска габровци нямат повод за притеснения / netinfo

Анализът на риска на територията на Габровска община сочи, че габровци нямат поводи за притеснение. Градът не се намира в центъра на сеизмично активен район. Създадена е и добра организация за действие при бедствия. Това каза пред журналисти кметът на Общината Томислав Дончев.

Той информира, че според данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, станалото на 15 април сутринта земетресение е с епицентър в района на тревненското село Дончевци, а вторият трус, който бе усетен в 21,03 часа вечерта на същия ден, е с център с.Богданчовци. „Данните се разминават с оповестените от специалистите в БАН, но аз не ги коментирам”, каза още Дончев.

Според изготвения анализ на риска Габровска община е разделена на няколко зони. Централната градска част и Северната индустриална зона попадат в територия, в която са възможни земетресения с магнитуд до 6 степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. С най-висока степен на риск от силни земетресения – до 8 степен по същата скала са районите около селата Козирог и Здравковец.