Симеон ІІ: Нужно е да си припомняме историята, за да имаме упование в бъдещето на нашата Родина
Симеон ІІ: Нужно е да си припомняме историята, за да имаме упование в бъдещето на нашата Родина / kingsimeon.bg

По случай Деня на Независимостта – 22 септември, 155 години от рождението на Цар Фердинанд и 20 години от завръщането на Н.В. Цар Симеон II в Родината в двореца “Врана” бе представена книгата на Йордан Динев - “Завръщането на Симеон II” и документалният филм “Монархът” с автор г-жа Мълвина Господинова.

Книгата и филмът са дело на Фондация “Българска памет-Братя Диневи” и френската Асоциация “La joie des horizons”.

Преди 108 години Н. В. цар Фердинанд обявява държавната независимост на България

Специален гост на събитието бе Негово Светейшество Неофит I Патриарх Български и Митрополит Софийски. Сред гостите бяха Н.Впр. Митрополит Антоний, заместник – кметът на София Тодор Чобанов, временно управляващият посолството на Франция, бившият министър на културата д-р Петър Стоянович, г-н Бернар Сале, президент на асоциацията “Valoa Monarchique”, г-жа Никол Гарние, директор на музея “Конде”, много историци и общественици.

Книгата на Йордан Динев представи председателят на Фондация “Българска памет-Братя Диневи” г-н Стоян Райчевски. В своето изложение той запозна гостите с дейността на фондацията, която си поставя родолюбиви цели като строителство на храмове, възстановяване на войнишки паметници, издаване на исторически книги.

Г-н Райчевски отбеляза, че с тази книга г-н Динев доказа, че е не само успешен предприемач, но и общественик. Книгата разказва за срещи на Царя в изгнание с обществения и политически елит, пред който той говори за нуждата от инвестиции в България. Г-н Райчевски припомни думите на Негово Величество, когато през 1996 г. стъпва на българска земя:

”Ще остана само, ако съм полезен”. “Както дядо му Цар Фердинанд обяви независимостта на България, така след него внукът Цар Симеон с неговото правителство превърна страната ни в модерна европейска държава, член на Европейския съюз и НАТО.”, отбеляза г-н Райчевски.

Симеон ІІ: Нужно е да си припомняме историята, за да имаме упование в бъдещето на нашата Родина
netinfo

Особено емоционално изказване направи авторът Йордан Динев като първо благодари за възможността да представи книгата си в дома на българските царе: “династията, която направи България от краен санджак на Османската империя в модерна и уважавана държава.” Изрично подчерта помирителната роля за българското общество и за църквата на Цар Симеон и обясни, че е бил провокиран за опише спомените си от завръщането на Царя, защото е съвременник на тези събития.

Негово Величество благодари на г-н Динев за огромната помощ още от първия ден на пребиваването си в България, както за книгата и продуцирането на филма “Монархът”. Царят завърши изказването си с думите: “Нужно е да си припомняме историята, за да имаме упование в бъдещето на нашата Родина”.

Източник: kingsimeon.bg