Преди 108 години Н.В. цар Фердинанд обявява държавната независимост на България
Преди 108 години Н.В. цар Фердинанд обявява държавната независимост на България / netinfo

На 22 септември 1908 г., Неговот величество цар Фердинанд І в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново прочита Манифест, с който обявява държавната независимост на България.

Така се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.

Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Преди 108 години Н.В. цар Фердинанд обявява държавната независимост на България
netinfo

Обявен е за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Община Севлиево кани всички на тържествено поклонение пред Паметника на свободата за Деня на независимостта. Церемонията по поклонението е от 10:30 ч. на пл. Свобода.

В Дряново, от 10:30 часа на пл. "Освобождение", ще бъдат поднесени венци и цветя. Подготвена е и литературно-музикална композиция от дамската вокална група "Росна китка", в която ще се включат и ученици от СУ "Максим Райкович".

Днес в Габрово, от 18:00 часа на плошад Възраждане, празникът ще бъде отлелязан с Хора за хората с оркестър Габрово. От 20:00 ч. „Картини от коприна“ - 3D мапинг върху Интерактивния музей на индустрията.