Тодорка Мирчева
Тодорка Мирчева / Семейство спаси рядка птица
Семейство от габровското село Чукили е спасило птица, обявена за защитен вид в Червената книга – съобщи кметският наместник Тодорка Мирчева.
 
Миналата седмица Мирослав и Цена Ненова откриват край пътя голяма птица в безпомощно състояние. Тъй като времето е студено, те я отнасят в дома си, където постепенно, при подходяща температура, я климатизират.
 
Оказва се, че птицата има проблем с крилата. Семейство Ненови се консултира с познати, търсейки подходяща организация, която да се погрижи за птицата. 

Тодорка Мирчева
Семейство спаси рядка птица

Кметският наместник Тодорка Мирчева разказва, че е направена връзка с представители на Държавно горско стопанство – Габрово и Природен парк „Българка”. Птицата е изпратена в Спасителен Център за диви животни в Стара Загора, за да бъде лекувана.
 
Оказва се, че семейството от село Чукили е спасило рядък вид чапла – голям воден бик. Обитава блата и езера, а през размножителния период издава звуци, сходни с тези на бика – от там и името му. 

Тодорка Мирчева
Семейство спаси рядка птица

Окраската слива големите водни бикове с околната среда. Те се крият в тръстики през деня, а надвечер тръгват на лов за храна – жаби, водни плъхове, мишки, охлюви и риба.