Реформаторският блок в този си вид е изчерпан, заяви общинският председател на ДСБ в Габрово
Реформаторският блок в този си вид е изчерпан, заяви общинският председател на ДСБ в Габрово / DarikNews.bg

Няма да се създава нова дясна политическа формация, която да е проект на Радан Кънев. В рамките на ДСБ се предлага промяна в устава, която да регламентира създаването на териториални клубове, които да са равноправни на структурите на партията.

Предложенията предвиждат и функционирането на граждански съвет, в който експерти да дават становищата си, на базата на което да се формира политиката на ДСБ.

Това заяви общинският председател на ДСБ в Габрово Ивелин Стоянов пред Дарик.
Той уточни, че тази структура ще прилича на тъй наречения граждански съвет към Реформаторския блок.

„Този граждански съвет ще бъде на доброволен принцип", уточни той.
По думите му Реформаторският блок (РБ) е изчерпан в този си вид.

„Трудно се работи в РБ, много хора очакват той да се разпадне. Мнението ми е, че ако тази коалиция не премине към някаква федеративна форма на управление, която да е с общи органи за вземане на решение, е изчерпана", каза Стоянов.

Според него меморандумът, който представители на РБ подписаха с ГЕРБ, все още не е публичен документ.

„Аз помолих колеги да ми го изпратят. Не съм го видял, затова не мога да кажа трябва ли да се подпише от ДСБ или не. Затова не мога да искам от Радан Кънев да го подкрепи", каза Стоянов и уточни, че този меморандум не е бил представен на структурите на ДСБ.
На въпрос, дали подкрепя правителството на ГЕРБ Ивелин Стоянов заяви: „Вече не"!

Добромир Валачев, областен председател на партията, сам трябва да прецени своето участие във властта, смята Стоянов. Той каза, че Валачев представлява ДСБ в качеството си на зам.-областен управител на Габрово.

Двояката позиция, в която се намира партията се потвърди от факта, че макар Ивелин Стоянов, общински председател, да не подкрепя правителството на ГЕРБ, все пак признава правото на Валачев, областен председател, да представлява ДСБ в управлението и да провежда политиката на ГЕРБ.

„Г-н Валачев, в зависимост от решенията от 13 март, ще вземе своето решение", уточни Стоянов пред Дарик.

„Все още не сме достатъчно силни, за да излезем от Реформаторския блок и да се явим самостоятелно на нови парламентарни избори. Мерките, които ще бъдат взети на 13 март ще дадат възможност за такова засилване на ДСБ", коментира Ивелин Стоянов.

Той не счита, че тази позиция означава ДСБ да използва ресурса на други партии. Според него в коалицията всеки има свой принос.

„Ние сме част от този ресурс на Реформаторския блок", заяви той. По думите му при едни нови избори ДСБ ще влезе в парламента, но партията не би имала тежест, за да определя решенията.

„ДСБ има министри в кабинета. Г-н Москов е мой министър", каза Ивелин Стоянов и призна, че в политическата формация битуват и двете мнения - за оставане в управлението и за излизане в опозиция.