/ iStock/Getty Images
Първокласничка Марина Дикова прочете 239 книжки от библиотечния детски отдел и стана читател на годината във възрастовата категория до 14 години. Това съобщи Савина Цонева, директор на регионалната библиотека "Априлов - Палаузов" и посочи, че наградите "Читател на годината" са стимул за най-активните потребители на библиотеката от всички възрасти, а церемонията по награждаването се е състояла за седма поредна година.

На второ място е 4-годишният Теодор Ненов, който все още не чете самостоятелно, макар да е научил буквите от азбуката. Засега му чете неговата майка, но Цонева разказа, че четенето на приказки е любимо занимание на детето. Семейството е заело от библиотеката 177 книги. Третото място е за Лъчезара Цветкова, на 13 години, с прочетени 143 книги за 2021 година. Момичето е с отличен успех, а четенето ? е предпочитано занимание.

В категорията на читателите над 18 години с приза "Читател на годината" е отличен Мирослав Пантев - политолог и автор на няколко книги с историческо-обществена тематика, прочел 239 книги от всички области на знанието. На второ място е Ирена Христова със 177 прочетени книги, а третото място заема Лидия Еленкова - със 143 заглавия от художествената литература - световна и българска.

Директорът на библиотеката Савина Цонева поздрави наградените, всеки получи грамота и предметна награда, както и талон за безплатна регистрация за библиотечни услуги при изтичане на срока на читателската му карта.
БТА