/ IStock
МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ и Районният център по трансфузионна хематология в Плевен имат изградена система за даряване на кръвна плазма за лечение на болни с COVID-19 в два варианта - чрез даряване на цялостна кръв или само на реконвалесцентна плазма, като част от изследванията могат да бъдат направени и в Габрово.

"Плазмата, която бъде дарена за Габрово ще бъде насочена към пациентите в областната болница. Дарителите ще могат да даряват за конкретен болен", информира директорът на болницата д-р Минко Михов.

Повече информация може да бъде получена в Кръвния център в областната болница, на телефон: 0885/37-03-38, всеки работен ден от 08:00 до 16:00 часа.

Условието към дарителите е да са изминали не по-малко от 40 дни от положителният им PCR тест, да се чувстват здрави и без оплаквания, и да имат документ за положителен PCR тест.

Габрово остава начело на класацията на брой на заболели от COVID-19 (ВИДЕО)

На желаещите да дарят само плазма в областния стационар ще се извършват необходимите предварителни изследвания, за да се определи дали са подходящи за донори. На подходящите дарители ще бъде записан конкретен час за процедурата по даряване на плазма и осигурен транспорт до Кръвния център в Плевен, който разполага с апаратура за изготвяне на реконвалесцентна плазма.

Община Габрово ще подкрепи областната болница с осигуряването на транспорт до Плевен за дарителите на плазма. Втората възможност е даряване на цялостна кръв в областната болница в Габрово.

Кръвната плазма ще бъде изследвана за наличие на антитела и ако те са в достатъчно количество, използвана за лечение на болни с COVID-19, а останалите кръвни продукти - за кръвопреливане на нуждаещи се.

Очаква се в края на следващата седмица габровската областна болница също да започне изследвания за количество на антитела на преболедувалите COVID -19, които се интересуват за наличието на антитела в кръвта си.

Към настоящия момент всички специализанти и голяма част от лекарите в стационара, преболедували COVID-19, помагат в работата на двете Ковид отделения.