Повече зелени площи и подземен паркинг в центъра на Габрово
Повече зелени площи и подземен паркинг в центъра на Габрово / Дарик Габрово

Габровци искат повече зелени площи и подземен паркинг в центъра на града, сочат резултати от анкета на Общината. Те бяха изнесени снощи по време на обществено обсъждане на проектите „Архитектурно-художествено и благоустройствено оформление на административния център на Габрово". На първия въпрос от допитването кой проект най-много им е харесъл, мнението на гражданите е съвпаднало с това на журито. Относно отделните елементи, габровци са предпочели повече зелени площи, подземно паркиране, площад на две нива и саниране на сградите.

Подземният паркинг е събрал най-много гласове като елемент, който трябва да бъде приоритетно реализиран.  Сред предложенията на анкетиране са да бъде изградена трибуна за изява на младите хора, както и изграждане на монорелсов път над Янтра. Главният архитект на Общината Таня Стойкова отбеляза, че резултатите от допитването не трябва да се смятат за представителна извадка, а е необходимо мнението на повече габровци, което те могат да изразят в интернет.

Преди началото на общественото обсъждане кметът на Общината Томислав Дончев връчи грамоти на всички премирани участници.

По време на самия дебат присъстващите отново изразиха мнението си, че е необходим подземен паркинг, както и че трябва да бъде избегнат конфликтът пешеходци - автомобили. Бившият кмет на града Иван Ненов предложи площад „Възраждане" да бъде преустроен на паркинг за 300 автомобила. Според Ненов приходите от това ще бъдат около 1 милион лева на година.