Снимка:
Снимка: / Лазаровден в музей Етър
Гиздавите лазарки от „Училище за лазарки” - образователна програма на музей „Етър”, ще направят днес около обед своята „генерална репетиция". Девойките, облечени в носиите си, ще минат по Занаятчийската чаршия, за да изпеят характерните за Лазаровден песни и да пресъздадат обичая, който е бил неразделна част от живота на българите в миналото.

Проведе се кастинг за гиздави лазарки

На 20 април от 11:30 и 13:30 ч гиздавите лазарки, които преминаха обучение под методитечското ръководство на специалистите от музея, ще представят традиционния за Лазаровден обичай - Лазаруване!

Празнуваме Лазаровден (ВИДЕО)


Празникът се отбелязва на осмия ден преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници, посветен на любовта и плодородието. Според народната традиция празникът, наричан още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“ е денят, в който момите, след като лазаруват, могат публично да се момеят, да се гиздят, да се задомяват. Старите вярвания казват, че „ нелазарувала мома не е мома“, че „мома, ако не е била на Лазар не може да се задоми“, затова на такива моми се гледало с пренебрежение и присмех.

Върбовото венче на лазарката я пази от магии, завист и змейова любов

Лазарките са момичета от 10 до 16 години, разделени по групи с еднакъв възрастов състав. „Бъдещите“ моми започват да се готвят за участието си в обреда още „среди пости”, като се събират, за да разучават и да си припомнят лазарските песни и танци.