/ МВР
Контрол ще има и на пазарите, предвижда се изграждане на допълнителни КПП
Ръководството на Областна дирекция на МВР-Габрово ви уведомява, че е създадена организацията около предстоящите църковни празници - Цветница и Великден.

Младен Маринов: Повече ме притесняват празничните трапези, а не църквите

Отправяме апел към всички граждани и жители на Областта, да останат по домовете си, заедно със своите семейства. Във връзка с обявеното извънредно положение в страната, тази година няма да бъде спазена църковната традиция за Цветница, и в храмовете няма да се раздават върбови клонки.

Обичайната за този християнски празник  служба ще бъде  извършена от църковните служители на 12 април - неделя, от 07:00 до 08:00 часа. За да се предотврати евентуално предаване на зараза сред посетителите в църквите, свещниците ще бъдат изнесени пред храмовете, където желаещите могат да запалят своите свещички за здраве.

Пред храмовете ще се състоят и богослуженията за Великден. Онези от вас, които въпреки всичко решат да посетят службите, следва да спазват всички въведени мерки – да имат лични предпазни средства и да спазват социална дистанция поне от 1,5 м.

Няма да раздават върбови клонки на Цветница, на църква - с маска

Църквите по селата ще останат затворени. Създадена е необходимата организация, както с органите на МВР, така и с общинските администрации. Към тях ще бъдат включени и доброволци.

През почивните дни ще се осъществява строг контрол на места, където обичайно при хубаво време се събират големи групи от хора. Контрол ще има и на пазарите. Уведомяваме ви, че Етнографски музей на открито Етър не приема посетители на своята територия, спазвайки забраната, въведена заради разпространението на COVID-19.

Поради същата причина, за неопределено време не функционират и обектите в МАИР „Боженци“, както и къщите за гости, които музеят стопанисва. Обособените на входно-изходни артерии на областния град КПП, охранявани от служители на полицията, ще продължават да осъществяват контролно-пропускателен режим при съществуващите към момента условия. Предвижда се изграждане на допълнителни КПП.

Ловчанският митрополит: Не може вярващ да настоява за затваряне на църквите (ВИДЕО)

Призоваваме ви, да не предприемате пътувания, които не са належащи, и не са свързани с основателни и неотложни причини, различни от необходимост от полагане на труд, здравословни причини или завръщане на постоянен или настоящ адрес.