/ Областен управител на Габрово

Вече пети ден в Габрово сме свидетели на вълна от протести, спонтанни граждански действия, катализирани от конкретен повод - извършен побой в търговски обект. Извън конкретния случай, гражданите изразиха своя позиция, заявиха, че има нерешени проблеми и поставиха искания.

Протестът (ОБОБЩЕНИЕ)

С правомощията, които имам по закон, през последните дни осъществих засилено взаимодействие между държавните институции на територията на областта. Предприети бяха конкретни мерки за спазване на законността, реда и сигурността.

Набелязахме конкретни инициативи за трайно решаване на поставените проблеми. Засиленото сътрудничество между държавните институции и местната власт по тези въпроси ще продължи.

Задържани са седем лица с боксове и метални палки при опит да се включат в протеста

В качеството си на областен управител, в чийто правомощия е координирането на работата на органите на изпълнителната власт, призовавам всички държавни институции на територията на областта да не остават безучастни към тревогите, недоволството и проблемите на гражданите, и да реализират предприетите мерки съобразно правомощията си.