/ iStock/Getty Images

Шефът на полицията в Габрово Борислав Бончев подаде оставка. Информацията бе потвърдена пред Дарик от пресцентъра на МВР.

Министър Младен Маринов е поискал оставката на директора на ОДМВР-Габрово. Оставката на ст. комисар Борислав Бончев вече е заведена в деловодството на министерството, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В ОДМВР-Габрово продължава проверката във връзка с евентуално допуснати пропуски в работата на дирекцията. След приключването й и анализ на резултатите, предстои да бъде преценено дали ще бъдат взети допълнителни административни и организационни мерки. МВР призовава за спазване на обществения ред и провеждането на протестните действия в съответствие с разпоредбите на закона.


Полицията в Габрово реагирала със закъснение на извършения побой

Днес стана ясно, че областната дирекция на МВР в Габрово е реагирала със закъснение на извършения на 7 април от трима български граждани от ромски произход побой над служител в денонощен магазин и това е довело до ескалация на напрежението в града. Това обяви в кулоарите на Народното събрание председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев.

Габрово под полицейска блокада, четирима задържани след снощния протест

 
За закъснели действия от страна на полицията в града призна и зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Той обясни, че е разпоредена проверка и ако това се потвърди, ще има дисциплинарни наказания.

Бойко Борисов иска оставката на шефа на полицията в Габрово

Междувременно премиерът Бойко Борисов поиска оставката на шефа на полицията в Габрово заради създалото се напрежение през последните дни в града.

„Изключвам тези, които подклаждат случващото се в Габрово. Имам основателни претенции към шефа на полицията, на дирекцията там. За мен оставката или поемането на отговорност на този директор трябва да е факт. Защото е допуснато месеци наред да се разхождат такива групички и да пият бирички по детски площадки. Полицията е за това - да не го допусне. Полицията трябваше да ми докладва, за да изпратя още 100, 200, 300 полицаи“, заяви пред журналисти в Дубровник министър-председателят.

Вчера напрежението в Габрово ескалира - хората за втора поредна вечер излязоха на протест и шествие. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и жандармерия. Имаше пострадали, а четирима души бяха арестувани. Специализираната полицейска операция в Габрово продължава до неделя, така както е планирана. Това заяви днес главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция”. В Габрово има видимо присъствие на силите на реда, командировани са от Плевен и София и представители на жандармерията.

Междувременно нападателите, които бяха задържани за побоя над продавача, се изправиха пред съда. Те остават в ареста за постоянно.