/ БГНЕС
Областната дирекция на МВР в Габрово е реагирала със закъснение на извършения на 7 април от трима български граждани от ромски произход побой над служител в денонощен магазин и това е довело до ескалация на напрежението в града. Това обяви в кулоарите на Народното събрание председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев.
 

За закъснели действия от страна на полицията в града призна и зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Той обясни, че е разпоредена проверка и, ако това се потвърди, ще има дисциплинарни наказания.
 
Габрово под полицейска блокада, четирима задържани след снощния протест

Трите лица от ромски произход, нанесли побоя в денонощния магазин в Габрово на 7 април, са установени още същата вечер, но са задържани едва на 10 април. След което обстановката в града се е нагнетила, заяви Пламен Нунев.
 
"Лично мое мнение е, че има забавяне на действията и реакциите от Областната дирекция на МВР предвид ситуацията. как се процедира при такива случаи - посещава се веднага местопроизшествието след получения сигнал, установяват се извършителите, задържат се за 24 часа в поделението на МВР, стартира бързото полицейско производство и по възможност, ако могат да бъдат осъдени веднага, обстановката щеше да е нормална. Тук смята, че ръководството на МВР трябва да направи в спешен порядък оценка за работата на ръководството на Областната дирекция в Габрово", коментира депутатът.
 
Роми напускат Габрово заради ескалацията на напрежение

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов призна, че наистина има забавяне в действията на полицията в Габрово. "Моята оценка е, че има забавяне и поради тази причина сме назначили проверка. По тази причина искаме да бъде извършен анализ и на всички действия, които са били предприето от ръководството на МВР-Габрово", поясни Ципов.

Ако анализът и проверката потвърдят, че има забавяне в действията на МВР-Габрово, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки, каза Красимир Ципов.
 
Той обясни, че при спонтанния протест в Габрово снощи са се включили между 800-900 души. По повод ескалиралото напрежение между протестиращите и органите на реда Ципов каза, че има данни за провокация. "Имаме данни за провокации. Няма как, при положение, че се разделя този протест на три лъча, в първия и втория лъч нещата да са относително спокойни, а в третия лъч да се стигне до хвърляне на камъни, димки и бомбички по органите на реда", каза зам.-министърът.
 
Напрежението в Габрово ескалира: Сблъсъци между протестиращи и жандармерия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Има проблем в Габрово. И той не може да се пренебрегва, заяви депутатът от избирателен район Габрово Николай Сираков, който вчера е бил в града.

"Онова, което видяхме вчера на площада, при срещите с хората е един стаен гняв, който се трупа от години. И този гняв в гражданите е справедлив. Той е насочен към онази неравнопоставеност между един етнос - ромския, и останалото население. Тази неравнопоставеност идва от усещането, че те получават социални помощи и други придобивки , а всъщност не плащат данъци и не дават своята дан към обществото. И в това има доза истина", обърна се Сираков.

Зам.-вътрешният министър Красимир Ципов акцентира още, че засиленото полицейско присъствие в града ще остане докато е необходимо, а ако има нужда ще бъде изпратена още жандармерия.