Румънецът, водач на ТИР-а е рестуван за срок до 24 часа, като след подготвяне на обвинение ще бъде предложено задържане за до 72 часа
Пет станаха жертвите след тежката катастрофа между ТИР и бус в Габровско.

Късно снощи в Многопрофилнта болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова“-Габрово е починал още един от участниците в инцидента край село Донино.

Четирима загинали при тежка катастрофа между бус и тир в Габровско

Това стана известно на съвместен брифинг от Окръжната прокуратура и Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, които изнесоха допълнителна информация за тежкия пътен инцидент. 

Наблюдаващият прокурор и ръководител на разследването Шикова, потвърди, че снощи на номер 112 в 17:06 часа е получен сигнал за възникнало тежко пътнотранспортно произшествие на западния обходен път на Габрово, на главен път Габрово-Дряново при пътната връзка за Севлиево и прохода „Шипка“.

Инцидентът е възникнал между товарна композиция, съставена от влекач с марка „Волво“ и ремарке, управлявана от 60-годишен румънски гражданин и превозващ работници пътнически микробус, управляван от 21-годишен севлиевец. В микробуса са пътували още осем души.

На място е констатирана смъртта на четирима души, а останалите са откарани в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. По-късно вследствие на черепно-мозъчна травма в болницата почива още един от пътниците в микробуса. 

От прокуратурата изнесоха информация, че и двамата водачи са правоспособни, на шофьора на камиона  е направен тест за алкохол и наркотици на място, като и двата са се оказали отрицателни. Впоследствие и на двамата водачи са взети кръвни проби за последващ анализ. 

По думите на прокурор Шикова, квалификацията на обвинението сочи за извършване на тежко пътнотранспортно престъпление по непредпазливост. Според Наказателния кодекс виновникът може да понесе наказание лишаване от свобода от пет до 15 години, а при пълно изясняване на обстановката, присъдата може да бъде и по-висока. 

От прокуратурата посочиха, че румънецът, водач на ТИР-а е задържан за срок до 24 часа, като след подготвяне на обвинение ще бъде предложено задържане за до 72 часа. Такова искане Окръжна прокуракура-Габрово предстои да изпрати до Окръжен съд-Габрово. 

На брифинга стана известно, че непредпазливост при инцидента е била проявена от водача на тира, който е навлязъл неправомерно в пътната лента на завиващият в посока Севлиево микробус с работници. 

Директорът на ОД на МВР-Габрово старши комисар Илиян Иванов, посочи, че в момента в болницата един човек е с опасност за живота, а останалите са под лекарско наблюдение. 21-годишният шофьор на пътническия бус е без опасност за живота, но е с травми.

В Областната дирекция на МВР не са постъпвали нарочни сигнали относно проблеми с този пътен участък. Иванов допълни, че се правят редовни анализи на всички участъци и точно тази пътна връзка е определена като рискова. Относно нея са изпращани сигнали до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в годините назад.

Иванов посочи, че последното писмо за тази пътна връзка е изпратена до АПИ в началото на месец октомври тази година. Старши комисар Иванов каза на брифинга, че в Областна администрация-Габрово е имало нарочна среща след инцидента с изпълняващия длъжността кмет на Габрово, директор на Областно пътно управление и други заинтересовани страни. 

Обявиха 16 октомври за ден на траур в община Севлиево заради катастрофата с жертви

Други тежки инциденти на тази пътна връзка не е имало, но са факт други пътнотранспортни произшествия, допълниха от полицията. Оттам поясниха, че има маркировка, а асфалтовата настилка е в добро състояние, което предполагало развиването на по-висока скорост в този пътен участък. 

„Предстои да направим повторен оглед на местопроизшествието, понеже тези дейности трябва да се извършат в светлата част на денонощието. Снощи процесуалните дейности са продължили до след 23:00 часа. Предстои и назначаването на различни експертизи“, каза по време на брифинга прокурор Пламена Дичева. 

Пострадалите и загиналите са от различни населени места в общините Габрово и Севлиево, всички са жители на област Габрово и са били строителни работници в севлиевска фирма. 

Със заповед на изпълняващия длъжността кмет инж. Красимира Йорданова, понеделник - 16 октомври е обявен за ден на траур за жертвите в община Севлиево.

От името на полицията в Габрово, Окръжната прокуратура и Окръжния съд бяха изказани съболезнования на близките на загиналите.
Радослав Първанов/БТА