Отнеха в полза на държавата имущество от сводник
Отнеха в полза на държавата имущество от сводник / netinfo

Два апартамента и един магазин отне днес Габровски Окръжен съд от мъж от село Поповци, по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Едното от жилищата, близо 90 кв.м. е в София, а другото, както и магазина – в Габрово. Делото, освен срещу мъжа от Поповци, беше образувано и срещу жена, живееща в Германия, както и немски гражданин. Искът, с общ размер 224 422,20 лв., беше за отнемане на двете жилища и магазина, както и за присъждане в полза на държавата на суми, получени от продажби на моторни превозни средства и друго имущество.

Заради събраните по делото доказателства съдът е счел, че са налице предпоставки имуществото да бъде отнето. Първият ответник има две влезли в сила присъди - за изнудване и сводничество. По време на проверката срещу него е установено пълно несъответствие между стойността на имуществото му и доказаните му законни източници на средства. Отнетите недвижими имоти са били прехвърлени на жената, живееща в Германия, в рамките на два дни. Съдът е счел, че сделките са с цел укриване на имущество, тъй като по това време срещу ответника е започнало наказателно производство за сводничество.

С решението си съдът отхвърли искането на Комисията „Кушлев” против българския гражданин за заплащане в полза на Държавата на суми, получени от продажбата на моторни превозни средства, дялове от търговско дружество и дял от имот в габровското село Кметовци,  придобити от престъпна дейност, на обща стойност 4 822,20 лв. Магистратите отхвърлиха и искането за отнемане на склад в центъра на Габрово, придобит от ответника през 1995-та година и прехвърлен в последствие на трето лице.

Решението на Габровски Окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.