Осъдиха на първа инстанция мъжете, укривали крадени коли в Мичковци и Карнобат
Осъдиха на първа инстанция мъжете, укривали крадени коли в Мичковци и Карнобат / Dariknews.bg, архив

По обвинение на Районна прокуратура - Габрово, двама мъже бяха осъдени за "вещно укривателство" на пет откраднати автомобили на обща стойност 60 890 лв., единият от които е собственост на Община Габрово и е бил предоставен на "Дневен център за деца и младежи с увреждания".

Мартин М. бе осъден на четири години лишаване от свобода при строг режим и глоба в размер на 6 000 лв., като съдът е привел в изпълнение и предишна условна присъда от 7 месеца лишаване от свобода.

На подсъдимия Иван Т. е наложено наказание две години лишаване, което на основание чл. 66 от НК е отложено за изпитателен срок от четири години.

Двамата подсъдими са признати за виновни и осъдени за това, че през периода 15.03. - 04.11.2014 г., в град Карнобат и в габровското село Мичковци "укрили, отчуждили и направили опит да отчуждят чужди движими вещи - пет леки автомобила - "Опел Корса", "Мерцедес Вито", "Мерцедес Спринтер", собственост на Община Габрово, "Форд Маверик" и "БМВ Х5", всички на обща стойност 60 890 лв."

Полицията провежда специализирана акция на територията на областите Габрово и Бургас

Иван Т., че през периода 01. - 05.11.2014 г., в село Мичковци и в град Габрово "държал огнестрелно оръжие и боеприпаси - сигнално-газов пистолет с отстранен дифузьор, както и 41 патрона, без да има за това надлежно разрешение.

Кражбите на автомобилите били извършени от неустановено лице, което го предало на обвиняемите.

Двамата, въпреки че знаели, че те са предмет на престъпление и с цел да се обогатят, ги откарвали и ги скрили в двора на къща в село Мичковци.

Сваляли регистрационните табели и продавали автомобила или го разглобявали и търгували части.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд Габрово.