съд
съд / / Thinkstock/Getty Images
Клиентка, дала авансово 6 000 лева на строител, го изправи пред съда с обвинение, че се е отнесъл недобросъвестно към уговорката им и че трябва да й върне пари с лихвата. С решението си тревненският Районен съд го осъди да й плати дължимата част от аванса и да покрие разноските по делото.

Тази информация публикува в днешния си брой вестник „100 вести". Изданието разказва, че преди близо 2 години, по съвет на приятели, жителка на севлиевското село Горна Росица, потърсила тревненска строителна фирма. Искала цялостен ремонт на покрива на къщата си. Клиентката и Е. К. - собственик на строителната фирма, сключили устен договор, според който работата трябвало да бъде свършена през месец юни 2016 г. човекът от фирмата поел задължението да извърши цялостния ремонт на покрива.

Клиентката трябвало да осигури средствата авансово. Уточнена била и цената - 10 800 лв. В нея влизали парите за закупуване на строителни материали и за изработката. Уговорката била строителят да купи строителните материали и на 2 юни 2016 г. клиентката му дала 6000 лв. Остатъка щяла да му плати при завършване на покрива. След като получил пари- те, Е. К. доставил някакви материали, които според него били необходими за ремонта, и обещал веднага да започне работа. Само че това не станало – не се появявал, спрял да отговаря и на повикванията й.

В крайна сметка след преценката на всички обстоятелства и свидетелски показания тревненският съд прецени, че собственикът на строителната фирма Е. К. трябва да плати на бившата си клиентка 4 117,20 лв. „дадени авансово от нея по устен договор... поради неизпълнение на договорения ремонт на покрив“, както и 20 лв. обезщетение за нанесени вреди от това неизпълнение ведно със законната лихва върху всяка една от тези суми, считано от 8 ноември 2017 г. до окончателното им изплащане. Тези 20 лева са за следи по стените вследствие течове през времето, когато покривът не бил поправен. Решението на тревненския Районен съд не е окончателно.