/ Община Габрово

Сдружение SOS Детски селища България стартира реализирането на проект „Готови за самостоятелност. Интегриран подход за развитие на капацитет на млади хора, напускащи грижа и професионалисти, които ги подкрепят“. Ръководител на проекта е международната организация SOS Детски селища, съфинансиран от Европейската комисия и се изпълнява в още пет европейски държави: Австрия, Естония, Италия, Румъния и Унгария.

Основните цели на проекта са: подобряване условията на младежите, напускащи алтернативна форма на грижа, подготовка на полагащите грижа: възпитатели, социални работници и професионалисти от сферата на социалните услуги, както и разбиране за всеобхватността на подготовката на младежите за самостоятелен начин на живот.

SOS Детски селища България стартира Коледна кампания

Обучението ще се реализира на два етапа, като всяко ще бъде за два дни и половина с промеждутък от 45 дни. В първият етап 19-ти, 20-ти, 21-ви март, 2019г., участваха специалисти от област Габрово, представители на отдел „Закрила на детето“, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Център за обществена подкрепа, Областен екип по приемна грижа и приемна майка. Темата на обучението беше: „Методи и подходи за осигуряване на пълноценна подготовка и подкрепа на младежите, напускащи алтернативна грижа“.

Обучителите Н. Тодорова, Съветник Семеен тип грижа към Сдружение SOS Детски селища  и Н. Златев, психолог от екипа на Фондация за социална промяна и включване представиха интерактивни методи на обучение, които могат да се прилагат  в директната работа с младежи, които се подготвят за напускане на алтернативна форма на грижа и подкрепата, която им е необходима в адаптационния период след излизането им от грижа.

SOS Детски селища стартира фейс-ту-фейс кампания за привличане на дарители

Вторият етап на обучението в град Габрово ще се проведе в периода 15-ти, 16-ти и 17-ти май, 2019г. Всеки участник ще получи методическо ръководство и сертификат за преминато обучение.