Община Габрово и посолството на Германия с обща инициатива, посветена на падането на Берлинската стена
Община Габрово и посолството на Германия с обща инициатива, посветена на падането на Берлинската стена / Reuters

С две прожекции в зала „Възраждане” ще продължи съвместната инициатива на Община Габрово и Посолството на Федерална република Германия, посветена на 25-та годишнина от падането на Берлинската стена.

Това информира официалният сайт на Община Габрово.

На 24 ноември от 18:00 часа ще бъде представена немската комедия „Сбогом, Ленин!” (награда Златна мечка - Берлинале 2003), а на 25 ноември също от 18:00 часа, филмът на Флориан Хенкел Фон Донерсмарк, „Животът на другите” – носител на Оскар 2007 за най-добър чуждоезичен филм.

Прожекциите са с вход свободен!

Сбогом, Ленин!

Германия, 2003, 121'

Режисьор: Волфганг Бекер

Сценарий: Бернд Лихтенберг

С участието: Даниел Брюл, Катрин Зас, Чулпан Каматова, Мария Симон, Флориан Лукас, Александър Байер, Бургхарт Клауснер, Михаел Гвиздек

Непретенциозна и много мила сладко-горчива история за семейство от ГДР по време и след рухването на Берлинската стена. Поради изпадането си в кома, майката е пропуснала събитието, а синът – ентусиазиран социалист, в грижа за разклатеното ѝ здраве, решава да скрие от нея "страшната" новина и да поддържа непокътнат стария им свят със старите опаковки от кафето и всичко останало. Той превръща апартамента им в остров на познатото и спокойно минало, но на вратата все по-настойчиво чука неясното и застрашително, но може би не по-малко хубаво бъдеще.

Животът на другите

Германия, 2006, 137

Режисьор: Флориан Хенкел фон Донерсмарк

Музика: Стефан Муша, Габриел Яред

В ролите: Мартина Гедек, Улрих Мюе, Себастиан Кох, Улрих Тукур

Източен Берлин, ноември 1984. Пет години преди упадъка си, някогашното правителство на Източна Германия осигурява властта си чрез безмилостна система от контрол и наблюдение. Лоялният капитан Вайслер се надява да подпомогне кариерата си, като приеме задачата да събира доказателства срещу драматурга Дрейман и неговата приятелка, известната актриса Криста-Мария Зиланд.

Това, което Вайслер не е очаквал, е, че потапяйки се в света на своята „мишена”, той започва да се променя. Любовта, литературата, свободомислието и свободата на словото разкриват на Вайслер колко незначителен е собственият му живот.