Общественият съвет дискутира проблемите с ромското население в Габрово
Общественият съвет дискутира проблемите с ромското население в Габрово / Дарик Габрово

 

Да се потърсят ромските лидери за съдействие и да се създаде регистър, отразяващ миграцията на малцинствени групи са част от решенията, които взе вчера Общественият съвет на Габрово, съобщават от Общинската администрация. На срещата бяха дискутирани проблеми, свързани с ромското население в града.

„Броят им не расте неимоверно. Става дума само за няколко семейства в повече" - коментира кметът Николай Сираков. „Общинският инспекторат и МВР вече извършиха проверка и опис на всички общински и частни имоти със самонастанило се ромско население. Голям процент от пришълците са дървоберачи, които нямат намерение да се задържат в града след приключване на работата си."

Проблемът обаче е, че като цяло ромите не спазват законите, стана ясно по време на срещата. Част от тях дори успяват да измамят държавата и взимат помощи от две общини. Не са редки случаите на пиянски свади, побоища и нарушения на обществения ред.

Предвижданията са, че напрежението ще ескалира още повече през септември, когато претенциите към общинските жилища ще се увеличат. Свободни места в тях обаче няма, а чакащите от години са стотици. Затова съветът дискутира върху административни промени, които да отсеят и поощрят коректните роми. Лидерите в общността им ще бъдат помолени за съдействие при разясняване на законовите норми.