Среща с министър Вълчев в Габрово
Среща с министър Вълчев в Габрово / Областен управител Габрово
„Най-голямото предизвикателство в дългосрочен план е да се обезпечи системата с млади педагогически специалисти“ – това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, по време на среща с директори и учители от област Габрово. В нея участие взе председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.  

Министър Вълчев отговори защо в програмата по история липсват партизани и ятаци

Министърът сподели направеното до момента по отношение на образователната политика, акцентира върху намаляването на административната тежест, оптимизацията на нормативни документи, промяната в разпределението на средствата в системата. По думите му сред основните задачи трябва да бъде мотивирането на младите хора да се включат в педагогическата професия.

Според министър Вълчев образованието ще е добро, ако е на ниво във всички общини и всички деца имат равен достъп до качествено учение. Основен момент в изказването на министъра беше професионалното образование. Той сподели, че е доволен от видяното в Габрово и Дряново по отношение на дуалното обучение, а така също че предимство за региона ни трябва да бъде и наличието на Технически университет.

Онова, което предстои  е разумно увеличаване на приема в професионалните училища, обясни още министърът и допълни, че развитието на обучението в техническо направление ще води до развитие и на икономиката в регионите. Остава обаче проблемът с нагласите на родителите и учениците и трябва да се положат усилия в това отношение. По време на срещата бяха дискутирани въпроси, поставени от представителите на училищната общност, свързани с финансиране на различни дейности, продължаване  изпълнението на програми и проекти, здравословното хранене на децата, дигитализацията на учебните програми и др.