/ НМО
В Габрово министърът на образованието Красимир Вълчев отговори на изразеното в декларация искане на Парламентарната група на „БСП за България“ да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за Х клас.
 
„Учебната програма няма да бъде отменена. Няма да се рискува от началото на учебната 2019/2020 година да липсват учебници.”. Това заяви в Габрово министърът на образованието Красимир Вълчев.
 
„Програмата е балансирана. Това не е само мое мнение, колкото на авторитетни представители на научната общност, което беше изразено през седмицата. Програмата съдържа факти, не съдържа оценки.”
 
Позицията на министър Вълчев е, че в образователното министерство никой не е политизирал програмата. Той призова БСП също да не го правят. Красимир Вълчев наблегна на това, че критиките не са към фактите, които присъстват в програмата.
 
„Новите понятия, които са въведени в учебниците може да ги видите и в досегашните учебници. Критиката е към това какво липсва. Не може в една програма да се включва всичко, това не е енциклопедия. Разбрах, че има критики, че в програмата не са включени партизани и ятаци. Всеки има своя прочит на историята. Факт е, че периода между 1944-1989 година ни разделя. Факт е, че за този период се знае сравнително малко.”, заяви още министърът.

По-рано днес бе разпространена декларация на ПГ на БСП за България, в която се казва: 

„Прекалено се акцентира върху периодите: България след Втората световна война и България след 1989 година. Въпреки че има голям брой изследвания върху тези периоди, те не са изследвани от дистанцията на историческото време.

В програмата липсва духът на възпитание в единение на българския народ. Историята трябва да възпитава в общочовешки ценности (родолюбие, уважение към семейството и другия, гражданска позиция и законност)“

От тези думи не лъха идеологическа обремененост. Нали? Лъха професионален опит и болка, че това, което учителите искаха да видят в тази програма, го няма. А то е най-важното – обективен научен подход при изучаване на родната история в посока единението на българския народ!

Ние, от ПГ на „БСП за България“, настояваме да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за Х клас. Със заповед на министъра да се създаде комисия от безспорно признати авторитети в историческата наука, доказали в годините своята безпристрастност, която да преразгледа учебната програма и да предложи нов вариант, който еднакво обективно да отразява историческите факти и събития от всички периоди в развитието на българската държава."

По отношение на грипната епидемия и завишаването на заболеваемостта сред учениците министър Вълчев съобщи, че 60 училища са в грипна ваканция, очаква се да станат около 100.
 
За въвеждането на военно обучение няма решение на този етап.
 
Министърът на образованието и науката беше придружен от Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ.
 
Утре, събота, г-н Вълчев отново ще посети Националния музей на образованието, ще разгледа постоянната експозиция, след което е предвидена среща с директора на музея Мая Карагьозова.