Необходимите средства за кучешки приют, колкото за Старчески дом
Необходимите средства за кучешки приют, колкото за Старчески дом / netinfo
Общинската програма за овладяване популацията от бездомни кучета вече е готова, съобщи заместник кметът на Габрово д-р Нели Савчева. Във връзка с документа и изискванията на Закона за защита на животните е извършена пререгистрация на Изолатора за кучета в Приют. В него бездомните животни се обезпаразитяват, маркират, имунизират, кастрират и т.н. До този момент средствата вложени в Приюта са 1/3 от дадените за дофинансиране на училищната мрежа в общината.

“Въпреки изработването на Програмата има много неясноти. Критичните точки са свързани с кастрацията на малките кучета и местата, където трябва да се връщат обезпаразитените животни. Всички въпроси сме поставили в официално писмо до Националната ветеринарно медицинска служба, но отговор все още не сме получили”, информира д-р Савчева.

Тя очерта като основен проблем изискването за изграждане на Временен приют за вече маркираните и обезпаразитени животни. Издръжката му ще бъде почти колкото на един Старчески дом, коментира още д-р Савчева. През месец май в преструктурирания Приют в Габрово са кастрирани 33 кучета. Точно толкова са и регистрираните през месеца в Общината домашни любимци. .