Намаляват пожарите на територията на Габровска област
Намаляват пожарите на територията на Габровска област / Дарик Габрово

  

Намаляват пожарите на територията на областта в сравнение с миналата година, каза за Дарик ком. Георги Русинов, началник на "Пожарна безопасност и спасяване" в Габрово.

65 пожара са изгасени на територията на Габровска област през първите шест месеца на годината. В сравнение със същия период на 2009 г., броят им е намалял с два. За посочения период при пожар е пострадал един и са  загинали двама души. При битови инциденти с газови уреди са пострадали още трима човека. Освен в ликвидирането на пожарите, службите за "Пожарна безопасност и спасяване" от областта са участвали общо в 71 аварийно-спасителни дейности, дежурства и помощни операции (121 за 2009 г.).

За първото шестмесечие на годината е отчетено намаление на пожарите с материални загуби от 67 на 65.  Със 108 броя са намалели пожарите в сухи треви и отпадъци.

Комисар Русинов каза още, че към момента са засети 56 540 декара в Община Севлиево. Ожънати са около 4 400 декара.

"По отношение на техниката, участваща в кампанията, приети са 23 зърнокомбайна и друга техника, сред която автомобили, трактори и сламопреси", каза още Георги Русинов. През миналата година е регистриран един пожар в Севлиево, свързан с прибирането на реколтата.