/ Thinkstockphotos
На топъл обяд за още половин година ще имат право 230 души от Габрово, съобщина от Общината.

Потребителите на услугата в общината ще продължат да се хранят безплатно до 30 юни 2022 г. Това стана възможно след решение на служебното правителство, с което се дава съгласие за наддоговаряне на бюджета по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Нова площадка с подземни контейнери в Габрово

Община Габрово подписа споразумение с Агенцията за социално подпомагане, чрез което ще получи допълнително близо 91 хиляди лева. Средствата са осигурени от инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от пандемията чрез механизма „Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа“ (REACT-EU).

През тази година над 300 потребители са ползвали услугата, като са се хранили и шест лица под карантина. Освен в Габрово са обслужени и хора от селата Жълтеш, Гергини, Гарван, Райновци, Новаковци, Поповци, Янковци, Кози рог, Враниловци и Трънито. Те са получили индивидуални консултации и помощ за достъп до други социални услуги.

Обядът включва супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт. Той се приготвя от севлиевската фирма „Стелит 1“ ЕООД. Храната се доставя до домовете на нуждаещите се всеки работен ден.

Обхванати са възрастни над 65 г. без никакви доходи или с такива под линията на бедност, хора с увреждания, които не могат да осигурят сами прехраната си, самотни лица под карантина.

Потребителите се определят съвместно с Дирекция „Социално подпомагане“. Желаещите могат да подадат документи за включване в списъка за „Топъл обяд“ на място в кв. „Христо Ботев“, ул. „Ивайло“ № 13 или да ги изтеглят от файловете по-долу.

Заявление - декларация 

Декларация - данъчна и осигурителна информация

За повече информация: „Заведения за социални услуги“, 066/ 806-022 и 066/ 806-551, ел. поща zsu.gabrovo@abv.bg, всеки работен ден от 08:00 до 16:30 часа.