/ / ThinkStock/Getty Images
Мъж е осъден на 4 години лишаване от свобода за телефонни измами. Присъдата е постановена от Габровския районен съд и подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжния съд в 15-дневен срок, съобщи Стела Цонева от пресслужбата на съда.

8 души отиват на съд за телефонни измами

Съдът е признал подсъдимия за виновен в това, че през периода 11 юли 2018 - 1 февруари 2019 година, при условията на продължавано престъпление и след предварително уговаряне с неустановено по делото лице, е заблудил 20 души от Габрово, Трявна, Севлиево и други населени места в областта, с цел да извлече имотни облаги.


Хората са били заблуждавани по различни "сценарии" - че участват в полицейска операция по залавяне на измамници, че е необходима спешна операция на техен роднина или че трябва да заплатят определена сума за получаване на пратка. Общата сума, с която са ощетени измамените, е 178984 лева.

Доказано е, че мъжът е вземал пари и ценности от измамените и ги откарвал до определени места в България и Румъния, като малка част от сумите е задържал за себе си.

Мъж е задържан за опит за измама и изнудване в Монтана

Съдът е уважил и предявените граждански искове, като е осъдил да заплати на искателите обезщетение за имуществени вреди в размер на общо 160045 лева.
Делото е било разгледано по процедурата на съкратеното съдебно следствие, подсъдимият се е признал за виновен по всички обвинения и се е съгласил да не се събират доказателства по тях.

Според закона, първоначално определеното наказание от 6 години лишаване от свобода, е било редуцирано от съда на 4 години.