Мътността на водата в язовир ”Христо Смирненски” намалява
Мътността на водата в язовир ”Христо Смирненски” намалява / ВиК - Габрово

Пробите на водата от яз.”Христо Смирненски”, направени вчера следобед от Лабораторния изпитвателен комплекс на „ВиК” ООД – Габрово, показаха тенденция към намаляване на показателя „мътност” спрямо нивата, отчетени в предишните дни.

Количеството на валежите, паднали във водосборния район на габровския яз.”Христо Смирненски” на 23.10.2014г., беше 114,6 л./кв.м. В язовира за едно денонощие постъпиха рекордни количества вода - общо 4,5 млн. куб.м., съпроводени с голямо количество кална маса. В резултат се получи замътване в целия обем на чашата на язовира. Това е единствената причина за повишената мътност на водата, подавана от яз.”Христо Смирненски”.

Водата, която се подава от Пречиствателната станция за питейни води, е безопасна за здравето. Единственият завишен показател е „мътност”, заради което „В и К” – Габрово не препоръчва на гражданите да я използват за питейни нужди.

Към тази констатация и препоръка се присъединиха днес ръководителите на институциите, ангажирани с контрола на качеството на водата: РЗИ – Габрово, регионалната структура на Българска агенция по храните и „ВиК” ООД – Габрово по време на среща с ръководството на Община Габрово, областния управител на Област Габрово, и МБАЛ „Д-р Тота Венкова”.

В последните дни „В и К” завиши честотата на вземане на проби на вода, контролирано и съгласувано с  РЗИ – Габрово. Гражданите ще бъдат уводомявани за всяка промяна в показателите на питейната вода.

„В и К” - Габрово поднася своите извинения за причиненото неудобство на всички габровци!