гора
гора / dariknews.bg
Продължават масовите проверки и дейностите по охрана на горските територии в обхвата на Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП). 

10 296 проверки са извършили от началото на 2018 г. до 20 май служители на предприятието и териториалните му поделения в областите Габрово, В. Търново, Русе, Разград и Силистра. Проверени са били 2 963 обекта за дърводобив, 3 098 превозни средства, 3 055 ловци, трима риболовци и 1 177 други физически лица.

150 деца станаха лесовъди за един ден

398 нарушения са разкрили през периода горските служители, като шест от тях са по Закона за лова и опазване на дивеча. На извършителите са съставени съответен брой актове, придвижени по надлежния ред за налагане на наказания. Констатирани са 57 нарушения, чиито извършители са неизвестни. Общо 601,85 кубически метра дървесина е била обект на посегателства по разкритите и неразкрити нарушения.

От началото на годината са задържани 8 моторни превозни средства и 29 каруци, използвани за нерегламентирана горска дейност. Конфискувани са 12 моторни триони и други инструменти за дърводобив. Заради бракониерска дейност са иззети също едно незаконно и едно законно ловно оръжие, както и 21 броя боеприпаси. 

4500 фиданки залесени близо до габровското село Тодорчетата

Само през последната седмица - в периода 14-20 май са проверени 202 обекта за дърводобив, 206 превозни средства, 10 ловци и 99 други физически лица.

Констатирано е едно нарушение с неизвестен извършител и са разкрити 15 посегателства, чиито автори очакват наказанията си. Конфискувани са две моторни превозни средства. Системната работа по опазване и контрол в горските територии към СЦДП продължава.