Лесовъд за един ден
Лесовъд за един ден / СДЦП

„Лесовъд за един ден“ не е само инициатива за днес, а е и кауза за цял живот“. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев в Габрово, където официално даде старт на събитието „Лесовъд за един ден“. Около 150 деца от началния курс на габровските училища взеха участие в своеобразния празник.

Зам.-министър Добрев приветства всички участници и изказа поздравления по повод професионалния празник на цялата лесовъдска колегия и техните семейства. „За жалост работата им стои в сянка пред обществото, защото ежедневно лесовъдите са на терен“, каза още Атанас Добрев в навечерието на 94-то издание на Седмицата на гората.

Насоченото към подрастващите събитие, организирано от ДГС – Габрово и Северноцентралното държавно предприятие се проведе в градския парк Маркотея. На него присъстваха още директорът на СЦДП инж. Цветелин Миланов, областният управител на Габрово Невена Петкова, директорът на РДГ – В. Търново инж. Николай Николов и др.

„Около 1000 деца изявиха желание да се включат в нашата инициатива „Лесовъд за един ден“, която днес се провежда на 16 локации в обхвата на Северноцентралното държавно предприятие“, каза директорът инж. Цветелин Миланов. „Това ме радва и ми дава надежда, че сред тях растат наши бъдещи колеги лесовъди“, допълни още инж. Миланов.

В навечерието на хубавия празник Цветница, младите участници в „Лесовъд за един ден“ залесиха фиданки от видовете червен дъб, явор и бреза. Всяко училище пък получи като подарък от организаторите по 30 фиданки от червен дъб, които по-късно да бъдат залесени на избрано от тях място.

В слънчевия следобед на 30 март, с много весели игри от горската педагогика, лесовъдски беседи, танцови и музикални изпълнения, децата се забавляваха, докато научаваха повече за екологията, горите и грижите, които се полагат за тях.

В парк Маркотея подрастващите имаха възможност да се включат също в творчески ателиета, където да рисуват, а също и с естествени материали, да изработят декорации, сувенири, къщички за птици.

Инициативата „Лесовъд за един ден“ има за цел, по занимателен и достъпен начин, да представи пред подрастващите дейността на горските служители и голямата значимост на гората. Организира се за трета поредна година в навечерието на професионалния празник на българските лесовъди.