Ловци са осъдени за бракониерски лов, при който убили сърна с незаконна пушка
Ловци са осъдени за бракониерски лов, при който убили сърна с незаконна пушка / Dariknews.bg, архив

Съдът в Трявна призна двама мъже за виновни и ги осъди за бракониерски лов, при който убили сърна с незаконно оръжие.

Минко К. е осъден на две години лишаване от свобода, като изпълнението се отлага с изпитателен срок от три години. На Борис К. е наложено административно наказание - глоба в размер на 1 500 лева. Двамата бракониери са лишени от право на лов за срок от две години.

Минко К. и Борис К. са признати за виновни за това, че на 26 април миналата година в землището на с. Ножери, общ. Трявна, в съучастие убили сърна.

Митко К е признат за виновен и по повдигнато му обвинение, че по същото време и място държал огнестрелно оръжие (пушка, калибър 7,62 х 39 мм.) с монтиран оптичен прицел и заглушител, без да имат за това надлежно разрешение.

Обвиняемите са братя и законни ловци, като имат разрешение за носене, съхранение и употреба на ловно оръжие. Независимо, че като законни ловци притежавали по няколко регистрирани ловни оръжия, те имали и незаконна ловна пушка - самоделна карабина Манлихер - калибър 7,62 мм.

Двамата обвиняеми използвали незаконното оръжие при бракониерския лов. В края на април 2015 г. ловът бил забранен заради размножителния период на животните. Поради постъпили в РУ - МВР - Трявна сигнали за бракониерски лов в землището на с. Ножери, било разпоредено да се извършват обходи проверки от полицейски патрулен в този район.

На 26 април миналата година, около 01.36 часа, при проверка в района на с. Ножери, полицаите спрели лек автомобил, в който били двамата обвиняеми. На задната седалка имало пушка - болтова карабина с монтиран заглушител и оптика на нея и боеприпаси, а в багажника полицаите открили убита сърна.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Габровски окръжен съд.